Etno Histeria 
Kaj je HISTeRIA?

Kaj je HISTeRIA?


V istrskem gozdu vsako leto vznikne mesto Cantalone; kilometer dolga interaktivna vizualna inštalacija, ki jo ustvari več sto umetnikov iz celega sveta. Na več kot dvajsetih tematsko obarvanih in v naravno okolje vključenih prizoriščih se odigra prek sto koncertov, gledaliških predstav, cirkuških spektaklov in drugih dogodkov. Na pašnikih in v gozdu zrastejo najrazličnejše strukture, odri, kupole ... na drevesih visijo akrobati, med vinogradi in polji se pojavljajo slikarske razstave, med grmovjem se premikajo velike lutke. Ples, etno glasba, senčno, ulično in lutkovno gledališče, cirkus, slikarstvo, maske, arhitektura, dokumentarni in animirani filmi, land-art. Umetnosti se družijo in ustvarijo edinstveno predstavo, ki jo vsak gledalec doživi po svoje, saj sam postane del dogajanja. Magično atmosfero popestrijo otroške in kreativne delavnice, kot tudi seminarji in praktične delavnice za odrasle, gozdni lunapark, tržnica domačih in eko izdelkov, knjigarne pod krošnjami, dobra hrana in pijača.

Poleg umetniške vrednosti ima dogodek visok osveščevalni pomen. Kulturno izobraževanje, sobivanje z naravo, obujanje običajev in hkratno spodbujanje novih interpretacij, kreativnosti ter osmišljevanje tradicije v modernih okvirih, to so pomembni cilji festivala HISTeRIA. Ta naj bi postal tako platforma za izmenjavo znanja in izkušenj, katalizator za medgeneracijske tokove, mesto ustvarjanja mednarodnih vezi, kot tudi možnost za prikaz in praktični preizkus zelenih alternativ.

 

IZVOR FESTIVALA

HISTeRIA je vznikla na podlagi desetletnega druženju glasbenikov "etno Histria", iz katerega vsako leto zraste nov in unikaten orkester 70 glasbenikov iz celega sveta. Koncept intenzivnega druženja in hkratnega neformalnega izobraževanja se je prenesel tudi na druge umetnosti in nastale so vzporedne delavnice, katerih cilj je, poleg pridobivanja izkušenj, ustvarjanje interaktivnega gledališko-vizualnega okolja, ki je neodvisno, spontano, ekološko.

 

IZVOR IMENA "HISTeRIA"

Istra - Histri - kultura - maternica - rojstvo

Ime izvira iz starega poimenovanja Istre: Histria. Tu že od nekdaj prebivajo Histri, ki so kljub močnim vplivom drugih narodov obdržali svojstveno kulturo. Ta jih še vedno, kljub raznolikosti narečij in mešanice jezikov, povezuje in druži. Tukaj se je tudi začela odvijati Etno Histria, glasbeno druženje, ki je po desetih letih preraslo v festival HISTeRIA. "Histeria" je bila v stari Grčiji označba za maternico. Histerično stanje je bilo smatrano za pozitivno in je bilo povezano z rojstvom. Slabšalni pomen je beseda dobila šele ob koncu 19. stoletja.