Etno Histeria 
Otroški program med festivalom

Otroški program med festivalom


Otroške delavnice bodo tudi letos sledile festivalski tematiki potovanja v človeško podzavest. Z vlakom "Train through the brain" bomo po železnici intuicije odpotovali v naše možgane – raziskovali bomo miselne poti, se soočali s strahovi, razkrivali želje in opazovali sanje. Delavnice se bodo odvijale 19. in 20. julija skozi ves dan.

Za naše najmlajše bomo na to temo pripravili:

ZRU – Zavod za razvijanje ustvarjalnosti

GLINENI TATOOJI | Gregor Grešak in Mihaela Ciuha

petek 19. 7. in sobota 20. 7. od 10h do 13h in od 17h do 21h


Otroci si bodo z glino na roke ali kak drug del telesa naslikali razne vzorčke in skrivne simbole ter tako postali del gozdnega plemena. Lahko se bodo poslikali sami ali pa jim bodo znamenja, ki jih je z vodo zlahka odstraniti, naslikali prijatelji ali odrasli.

Delavnico vodita Gregor Grešak, programer in fotograf, mentor gledališke skupine in navdušen delavničar ter Mihaela Ciuha, akademska kiparka.


Prikaži več

ZRU – Zavod za razvijanje ustvarjalnosti

LOVILCI naVDIHA | Mihaela Ciuha

petek 19. 7. od 17h do 21h


Iz gibkih vej, vrvic in nabranih naravnih okraskov si bodo izdelali lovilec navdiha in sanj, ki ohranja lepe misli in odganja tiste moraste. Izdelovanje je še posebej zanimivo, ker lahko vanje vpletete zanimive reči, ki ležijo naokrog. Potrebujete le nekaj potrpežljivosti, spretnosti pa se kmalu naučite. In čarovnija deluje.

Prikaži več

ZRU – Zavod za razvijanje ustvarjalnosti

VDIH za STIH | Ana Porenta

petek, 19. 7. od 13h do 17h in sobota, 20. 7. od 10h do 13h


Pogledali bomo pod odejo naših misli, sanj, nam ljubih rastlin, živalic, ljudi in se ob njih navdihovali za pesmi, misli, slikopise. Ker pesem je kot voda, ki žubori, nas odžeja in osveži. Ustvarjenim verzom bomo dali oblike (ptice, vetrnice, živalske in abstraknte oblike) in sestavljali festivalski leporello – slikanico pesniških oblik in besed, ki se bo zlagala kar sproti.

Delavnico vodi Ana Porenta, tudi sama pesnica in urednica našega najživahnejšega pesniškega portala Pesem.si ter mentorica literarnih delavnic za mlade in tudi starejše.

 

Moja ptica ima krila,
da z njimi potuje.
Jaz pa imam dlani,
da sede nanje,

Prikaži več

RajaRija

DELAVNICA ENKAVSTIKE | Katja Sodnik

petek 19. 7. od 10h do 13h


Enkavstika je starodavna tehnika slikanja z obarvanim voskom. Stopljeni obarvani vosek je nanešen na površino, nato pa vosek umetnik premeša, razgrne, premesti tako, da dobi željeno podobo, še preden se vosek strdi. Pri tem si lahko pomaga z vročimi železnimi predmeti in tako podaljša dobo strjevanja voska. Pomagamo si lahko z vročimi svetilkami, spajkalniki, likalniki.

Prikaži več

RajaRija

DELAVNICA S ČEBELJIM VOSKOM | Katja Sodnik

petek 19. 7. in sobota 20. 7. od 17h do 21h


Doživljanje umetnosti skozi vse čute - to je tisto, kar otroci dosegajo z oblikovanjem čebeljega voska. S svojim prijetnim vonjem in strukturo, ki ne pušča mastnih in lepljivih rok in površin, je idealen material za modeliranje. Vonj, barva in sama struktura sodelujejo pri oblikovanju. Toplina rok naredi vosek voljan za oblikovanje in ko se vosek strdi, ostaneta prosojnost in lep lesk. Male umetnine ohranijo svojo lepoto in čar in se lahko znova in znova preoblikujejo. Visoka pedagoška in umetniška kakovost delata barvni vosek, ki bo material, s katerim bomo ustvarjali na delavnicah, edinstven in neprimerljiv.

Prikaži več

TOjeTO

ToJeTo-event: MILNI MEHURČKI | Ivo Lukša

petek 19. 7. in sobota 20. 7. od 10h do 13h in od 17h do 21h


To pravzaprav ni delavnica, ampak bolj zabava z ustvarjanjem milnih mehurčkov - tudi tistih res velikih.

Eden od izdelkov, ki jih bomo prodajali na naši stojnici, so namreč tudi priprave za delanje ogromnih milnih mehurčkov in milnica.


Prikaži več

KVAČKARIJA PRAVLJIC in DELAVNICA RECIKLAŽE | Pisana Bisaga

petek 19. 7. od 13h do 17h


Sukati kvačko, prepletati pisane niti in klepetati – kako prijetne reči! In lahko jih počnemo skoraj kjerkoli in kadarkoli ... Poslušamo pravljice, veselimo se novih in novih barvnih iger, včasih celo kakšno zapojemo. Naše bisage in skrinjice so polne mehkih, prijaznih zakladov, ki čakajo na pridne prstke in novo življenje.

 

Kdor ne zna kvačkati, ga naučimo.
Kdor pove (ali prebere) pravljico, ga nagradimo.
Čisto svojo “Mavrično preprogo” naredimo.
Pokažemo, kaj vse lahko v kvačkarijo spremenimo.
Se barvam, ritmu, domišljiji prepustimo.

Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Veseli bomo, če udeleženci prinesejo kak klobčič volne ali (še lepše!) kvačko, sicer pa se bomo potrudili, da bo obojega dovolj za vsaj 10 udeležencev. Dobrodošle so tudi zgodbe – tako tiste v knjigah kot tudi tiste v glavah.

Prikaži več

BISAGINA USTVARJALNICA IZRAZNIH REKVIZITOV | Pisana Bisaga

sobota 20. 7. od 13h do 17h


V debelih trebuhih naših bisag se skrivajo oblačila. Nekoč so nas ta oblačila grela, lepšala in ščitila, zdaj pa lepo zložena šepetajo zgodbe o novem življenju. Čakajo na škarje, nit, pridne roke in ušesa, ki bodo slišala njihov šepet. Šepet bo sedel na krila domišljije in se spremenil v zgodbo. Stare obleke bodo tako dobile novo življenje. Na delavnicah jih bomo spremenili v:
- Ročne lutke;
- Ropotulje;
- Kostumske dodatke (krilca, nakit, pokrivala ...).

Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Materiale za ustvarjanje bodo udeleženci našli v naših bisagah, s seboj naj prinesejo le domišljijo in dobro voljo.


Prikaži več

IZDELOVANJE ČAROBNIH VIL IZ EKO MATERIALOV | Lea in Neža Lukan

petek 19. 7. od 10h do 13h


Na tej eko delavnici bomo otroke preko uvodne zgodbe o vilah, ki nam pomagajo varovati naš dragocen svet, poučili o tem, kako pomembna je skrb za okolje.

Vile bodo izdelane bodisi iz recikliranih materialov, bodisi iz materialov, najdenih v naravi (kartonasti tulci od wc papirja, majhne neuporabne krpice blaga, stara lesena žlica, odpadne žičke, neuporabni cd-ji, slama, razni gozdni plodovi, tudi listje …). Ogrodje vile je narejeno iz tulcev wc papirja, roke so iz žičke, za glavo pa služi lesena žlica. V ogrodje s pomočjo škarjic zatikamo manjše krpice blaga, tako da dobimo obleko. Dodamo poljubne okraske, značilne za posamezno vilo.

Vile so različnih vrst, na primer gozdne ali vodne, s fanti pa bi se lotili izdelovanja škratov. K vsaki vili bomo izdelali manjši plakat, kamor bi otroci napisali, s čim lahko oni pripomorejo k varovanju okolja. Na koncu bomo naša mala čarobna bitja obesili na drevo želja, kamor bo vsak otrok dodal eno svojo željo.


Prikaži več

DELAVNICA LUTK OBEŠANK | Natalija Herlec

petek 19. 7. od 17h do 21h


Poiskali bomo žival v sebi in jo upodobili iz lesenih vej, naplavin, kamenja, s pomočjo barvnih dodatkov. Posamezne dele bomo povezovali z vrvmi, žicami. Take lutke obešanke so lepo gibljive. Obešene ob poti ali na za to primernem prostoru v vetru prijazno pozdravljajo mimoidoče. S primerno osvetlitvijo pa so lahko ambientalno zanimive tudi ponoči.

Prikaži več

LUTKOVNA DELAVNICA »NOČNA MORA« | Tiziana Alberton in Irena Zubalič Žan

petek 19. 7. od 10h do 13h in sobota 20. 7. ob 12h


Med spanjem se strah vrine ne samo v otroško sobo, v njihov intimni prostor, ampak tudi v njihovo podzavest. To je vedno neznan in presenetljiv prostor, ki ga otroci doživljajo kot potovanje brez logike in pravil. Včasih strah nočne more postane otroški problem zato bomo poskušali poiskati rešitev skozi fantazijo.

Otroci bodo najprej poslušali zgodbo o »Nočni mori«, katero bomo prikazali s pomočjo mini teatra »Kamishibai«. Nato pa bo sledila lutkovna delavnica, kjer bo vsak izmed otrok ustvaril svojo nočno moro, ji dodal lepo ali grdo, grozno podobo. In ker bo nočna mora lutka-marioneta, bo vedno na "vajetih" otroške roke in domišljije.


Prikaži več

ZVEZDASTE OBEŠANKE | Petra Prosen

petek 19. 7. od 13h do 17h


Iz kartonastih trakov bomo zvijali krake, ki jih bomo spajali v zvezde in zvezdice, te pa združevali v ozvezdja istrskega vesolja.

Prikaži več

BEŠTJE – pošasti iz podzemlja | Petra Prosen

sobota 20. 7. od 13h do 17h


Iz kartona, nogavic in jajčnih škatel bomo zgibali, oblikovali in oživljali glodajoče mimične lutke. Hrsk,hrsk...

Prikaži več

DELAVNICA GLINE »CIVILIZACIJE STAREGA SVETA« | Vasja Nanut

petek 19. 7. in sobota 20. 7. od 10h do 13h


Na festivalu bomo imeli lončarsko vreteno, kjer bodo udeleženci pod vodstvom izdelali posode. Le-te bodo lahko okrasili z antičnimi vzorci in motivi.

Obenem bo potekala tudi delavnica ročnega oblikovanja predmetov iz gline. Tu lahko iz kosa gline nastane karkoli: živali, figure, reliefi. Manjše izdelke narejene prvi dan bomo zadnji dan (v nedeljo dopoldan) poskušali tudi žgati.


Prikaži več

UMETNINA IZ ODPADKOV | Sara Kovačič

petek 19. 7. in sobota, 20. 7. od 17h do 21h


Ugotavljali bomo kako se gibajo živali in nato bomo sestavili čisto posebno sliko iz odpadnega materiala, ki ga bomo lepili na podlago. Odpadni material bomo postavljali v določene oblike in vzorce tako, da nastane motiv poljubne živali v gibanju. To je lahko zvijajoča se kača, lahko je skakajoči pes, ali elegantna mačka, ali pa leteča ptica. Vsaka žival ima značilno gibanje in prav to bomo poskusili ustvariti s pomočjo odpadnega materiala, kot so plastične vrečke, zamaški, embalaža in vse, kar se ponavadi znajde med smetmi. Iz odpadkov bodo nastajale prave umetnine ...

Prikaži več

ČAROBNA DREVESA | Sara Kovačič

petek 19. 7. od 13h do 17h


Z otroki bomo opazovali drevesa iz vseh perspektiv in na vse možne načine. Vsak otrok si bo izbral njemu najlepše drevo in ga opazoval na poseben način. Kako mogočno je drevo? Kje so njegove oči? Kako so zavite njegove veje? Ali je naše drevo prijazno ali pa je mogoče leno? Katero drevo je šaljivo?

Po opazovanju bomo svoje ugotovitve izrazili tako, da ga bomo narisali glede na lastne ugotovitve, v oporo pa nam bo tudi domišljija. Ali je drevo samo zeleno ali pa ima na sebi nešteto nevidnih barv? Naše drevo bo lahko navadno ali pa bo postalo nenavadno čarobno drevo …


Prikaži več

PAPIRMAŠE DELAVNICA | Anja Podreka

petek, 19. 7. in sobota, 20. 7. ob 13h do 17h


Izdelali bomo lončke iz papirne kaše, jih dekorirali s servietno tehniko ali kolažem ter vanje posadili prava semenčka. Če jih bodo otroci doma pridno zalivali bodo iz njih zrasle ivanjščice, fižolčki ali trava.

Prikaži več

DELAVNICA LOVILCI | Zarja Luna

petek 19. 7. od 10h do 13h in sobota 20. 7. od 17h do 21h


Učili se bomo uporabljati vrvice in vozličke, ko bomo ustvarjali magične obešanke in lovilčke sanj. Pri tem bomo uporabljali naravne materijale: različne vrste lesa, kamenčke, polžke, školjkice, ptičje perje ipd.

Otroci, tudi vi lahko s seboj prinesete kakšne zanimive kamenčke (morda že z naravno izdolbeno luknjico za vrvico), zavite korenine, polžje hišice ali pisana peresca, ki jih bomo poskusili uporabiti v naših čarobnih izdelkih, da bodo obešanke in lovilčki sanj še bolj vaši in še bolj posebni ...


Prikaži več

DELAVNICA OBLIKOVANJA BALONOV | Nikola Frleta

petek, 19. 7. in sobota, 20. 7. od 10h do 13h in od 17h do 21h


Da pa bo otroško dogajanje še bolj pestro in pisano, se bodo naši najmlajši lahko poizkusili tudi v oblikovanju balonov ter svojo mojstrovino; konjičke, klobuk ali meč seveda odnesli domov in tam zaigrali lastno predstavo ...

Namen delavnice je iz »nič« narediti »nekaj«. Iz zraka narediti lik, figuro, žival, rožo.

»Balone nosim vedno in povsod s seboj. So krasen način za povezati in privabiti ljudi. Tako mlajše, kot ne-več-tako-mlade.«


Prikaži več